Skip to main content

Elbas

Elbas

Elbassen er sammen med trommerne et instrument, som skaber den rytmiske og musikalske bund. elbassen ligner elguitaren, men er længere om som regel lidt tungere.

Elbassen blev, lige som elguitaren opfundet, da der var behov for at forstærke lyden. Tidligere blev bas spillet på kontrabas.

Elbassen opbygning

Elbassen består af en krop og en hals/gribebræt. Kroppen er lavet af massiv træ, som slibes og lakeres. På kroppen bliver der lavet huller til pickups og til volumekontrol.

Halsen er ofte lavet af ahorn eller en anden god træsort. Selve gribebrættet kan være belagt med f.eks. palisander.

Lyden i en elbas skabes på samme måde som i elguitaren via pickups (mikrofoner), som er monteret under strengene. Der findes rigtig mange forskellige elbasser og mærker. Her kan nævnes Fender, Sandberg, Warvick og Musicman. Mange bassister har et godt øje for vintage basser, der nogle klassikere, som ses meget. Det er blandt andet Fender Jazzbas el. Fender PJ bas, som bliver solgt til meget høje priser.

Nybegynder hvad skal jeg vælge?

Har du lyst til at kaste dig ud i basspil, så behøver det ikke at koste en formue at starte. Der findes basser og forstærkere i alle prisklasser. Der er som ofte sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det kan ikke ofte ikke betale sig, at vælge den aller billigste løsning.

Når du skal vælge dit instrument så gå efter det, der føles rigtigt for dig. Det er især vægt og tykkelsen af bassens hals. Nye basser er som regel ikke justeret. Det betyder, at strenge kan ligge højt over gribebrættet.

Forstærkern har også stor betydning for den lyd, der kommer ud. Derfor er det en god idé at vælge en, der lyder godt.

Valg af forstærker

Der findes rigtig mange forskellige basforstærkere på markedet. Ofte er der god sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det kan sjældent betale sig at købe den billigste model, da du helt sikkert gerne vil have en rimelig lyd. Som nybegynder kan det godt svare sig at kigge på en bas-combo. En bascombo er forstærker og højtaler i samme kasse. De fås i forskellige styrker og den må gerne have noget kraft, da bassens lave toner, kræver mere lyd end f.eks. en guitar. Af gode mærker kan nævnes TC Electronics, Marshall, Ampeg, Fender, Behringer, Hartke mfl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *