Skip to main content

Keyboard

Keyboard er en samlebetegnelse for mange elektriske tangentinstrumenter som f.eks. synthesizer, elpiano, midikeyboard mv. men keyboardet er også et instrument for sig. Keyboardet er kendetegnet ved, at det har en arranger-del, der kan lyde som et helt orkester. Der findes et hav af forskellige musikstile indbygget i keyboardet f.eks. jazz, po, rock, latin mv.

Keyboardets opbygning

Et keyboard består typisk af 66-76 tangenter, som er anslagsfølsomme. I keyboardet er der indbygget en masse lyde som f.eks. klaverlyd, elpiano, blæseinstrumenter, strygere mv. Derudover har keyboardet en arrangementsdel, som kan lave orkesterunderlægning.  Alle lydene i keyboardet er samples (optagelser) bygget på rigtige instrumenter. et keyboard kan også afspille MIDI-filer dvs. forprogrammerede melodier. Man kan købe MIDI-filer på nettet og du kan findes næsten alle sange. I modsætning til en synthesizer har keyboardet indbyggede højttalere. Det er en stor fordel, hvis du primært skal spille derhjemme. Derudover har keyboardet indbygget stik til hovedtelefoner og i de fleste tilfælde en stereoudgang, så du kan sætte det til et større anlæg. Der er også et stik til en damperpedal. Pedalens funktion er, ligesom på et klaver at holde tonen, når den trykkes ned.

Skal du købe et keyboard?

Keyboardet anvendes ofte af musikere, som gerne vil spille alene, men lyde som et helt orkester. Det er meget populært blandt solomusikere, som optræder alene. Det er nemt at sætte op og man kan afspille næsten alle numre. Et keyboard er rigtig godt til dig, som mest vil spille alene eller i en duo.  

Der er mange producenter, som laver keysboards. Nogle af de mest populære er Roland, Yamaha, Casio og Kawai. De er alle af høj kvalitet og det er ofte en smagssag, hvad man finder bedst. Jeg kan anbefale at du prøver dig frem i en musikforretning.

Når du har valgt det keyboard, som passer til dig, er der et par gode tilkøb. Keyboardet kommer for det meste uden stativ. Du kan med fordel anskaffe et enkelt krydsstativ, som kan justeres i flere højder. Det fungerer på samme måde som et strygebræt og fylder der ganske lidt. Det kan også være en fordel at anskaffe nogle hovedtelefoner, specielt hvis du bor sammen med andre eller i en bolig, hvor der er lydt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *