Skip to main content

Syntesizer

Synthesizer

En synthesizer er et tangentinstrument, som kan skabe lyde ved hjælp af de indbyggede tonegeneratorer. Synthesizeren kom frem tidligt i 70´erne. Denne nye teknologi sprængte rammerne og gav kreativiteten en kæmpe indsprøjtning. Her fik man et helt lydunivers stillet til rådighed, som ingen havde hørt før og man kunne skabe sine helt egne lyde.

De første synthesizers var analoge. Det betyder, at lyden blev skabt af elektroniske kredsløb. Nye synthesizere er bygget på moderne digital teknologi.

Analog synth

Synthesizeren anvendes indenfor mange stilarter. I dag er det grundlaget for hele den elektroniske musik.

Synthesizerens opbygning

Synthesizeren adskiller sig en del fra et keyboard. Den har sjældent indbyggede højtalere og dens primære formål er at skabe nye lyde i stedet for at gengive andre instrumenters lyde. Den har heller ikke keyboardets arrangementsdel. Synthesizeren er melodi og akkord instrument. De fleste synthesizere er mindre end keyboards og nogle kun 1 ½ oktav. I en synthesizer kan du programmere lyde, som du ønsker og som passer specielt til et stykke musik. Det gør synthesizeren til et unikt instrument.

Synthesizere produceres af mange forskellige instrumentproducenter. Mærker som Yamaha, Roland, Kawai, Nord m.fl.  arbejder hele tiden på at udvikle og at finde nye kreative muligheder.

hvad skal jeg vælge

Valg af synthesizer er som regel meget personligt. Det hele afhænger af, hvilke lyde du har brug og hvad du synes, der lyder godt. I nyere udgaver er mange producenter gået tilbage til 70´er looket. På de gamle synths kunne man nemt ændre lyde, ved bare at dreje på en knap. Det er der mange pianister, der synes er fedt. Man kan ændre lyden undervejs i en solo eller koncert og dermed skabe nye lydkulisser mens koncerten er i gang. Nogle synth er det, man kalder vintage. Specielt modeller fra 70´erne og 80´erne kan være i høj kurs for deres helt særegne lyd Jeg vil anbefale, at du prøver så mange synth som muligt, så du kan træffe den rigtige beslutning.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *