Skip to main content

Keyboard

Keyboard er en samlebetegnelse for mange elektriske tangentinstrumenter som f.eks. synthesizer, elpiano, midikeyboard mv. men keyboardet er også et instrument for sig. Keyboardet er kendetegnet ved, at det har en arranger-del, der kan lyde som et helt orkester. Der findes et hav af forskellige musikstile indbygget i keyboardet f.eks. jazz, po, rock, latin mv.

Keyboardets opbygning

Et keyboard består typisk af 66-76 tangenter, som er anslagsfølsomme. I keyboardet er der indbygget en masse lyde som f.eks. klaverlyd, elpiano, blæseinstrumenter, strygere mv. Derudover har keyboardet en arrangementsdel, som kan lave orkesterunderlægning.  Alle lydene i keyboardet er samples (optagelser) bygget på rigtige instrumenter. et keyboard kan også afspille MIDI-filer dvs. forprogrammerede melodier. Man kan købe MIDI-filer på nettet og du kan findes næsten alle sange. I modsætning til en synthesizer har keyboardet indbyggede højttalere. Det er en stor fordel, hvis du primært skal spille derhjemme. Derudover har keyboardet indbygget stik til hovedtelefoner og i de fleste tilfælde en stereoudgang, så du kan sætte det til et større anlæg. Der er også et stik til en damperpedal. Pedalens funktion er, ligesom på et klaver at holde tonen, når den trykkes ned.

Skal du købe et keyboard?

Keyboardet anvendes ofte af musikere, som gerne vil spille alene, men lyde som et helt orkester. Det er meget populært blandt solomusikere, som optræder alene. Det er nemt at sætte op og man kan afspille næsten alle numre. Et keyboard er rigtig godt til dig, som mest vil spille alene eller i en duo.  

Der er mange producenter, som laver keysboards. Nogle af de mest populære er Roland, Yamaha, Casio og Kawai. De er alle af høj kvalitet og det er ofte en smagssag, hvad man finder bedst. Jeg kan anbefale at du prøver dig frem i en musikforretning.

Når du har valgt det keyboard, som passer til dig, er der et par gode tilkøb. Keyboardet kommer for det meste uden stativ. Du kan med fordel anskaffe et enkelt krydsstativ, som kan justeres i flere højder. Det fungerer på samme måde som et strygebræt og fylder der ganske lidt. Det kan også være en fordel at anskaffe nogle hovedtelefoner, specielt hvis du bor sammen med andre eller i en bolig, hvor der er lydt.

Elbas

Elbas

Elbassen er sammen med trommerne et instrument, som skaber den rytmiske og musikalske bund. elbassen ligner elguitaren, men er længere om som regel lidt tungere.

Elbassen blev, lige som elguitaren opfundet, da der var behov for at forstærke lyden. Tidligere blev bas spillet på kontrabas.

Elbassen opbygning

Elbassen består af en krop og en hals/gribebræt. Kroppen er lavet af massiv træ, som slibes og lakeres. På kroppen bliver der lavet huller til pickups og til volumekontrol.

Halsen er ofte lavet af ahorn eller en anden god træsort. Selve gribebrættet kan være belagt med f.eks. palisander.

Lyden i en elbas skabes på samme måde som i elguitaren via pickups (mikrofoner), som er monteret under strengene. Der findes rigtig mange forskellige elbasser og mærker. Her kan nævnes Fender, Sandberg, Warvick og Musicman. Mange bassister har et godt øje for vintage basser, der nogle klassikere, som ses meget. Det er blandt andet Fender Jazzbas el. Fender PJ bas, som bliver solgt til meget høje priser.

Nybegynder hvad skal jeg vælge?

Har du lyst til at kaste dig ud i basspil, så behøver det ikke at koste en formue at starte. Der findes basser og forstærkere i alle prisklasser. Der er som ofte sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det kan ikke ofte ikke betale sig, at vælge den aller billigste løsning.

Når du skal vælge dit instrument så gå efter det, der føles rigtigt for dig. Det er især vægt og tykkelsen af bassens hals. Nye basser er som regel ikke justeret. Det betyder, at strenge kan ligge højt over gribebrættet.

Forstærkern har også stor betydning for den lyd, der kommer ud. Derfor er det en god idé at vælge en, der lyder godt.

Valg af forstærker

Der findes rigtig mange forskellige basforstærkere på markedet. Ofte er der god sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det kan sjældent betale sig at købe den billigste model, da du helt sikkert gerne vil have en rimelig lyd. Som nybegynder kan det godt svare sig at kigge på en bas-combo. En bascombo er forstærker og højtaler i samme kasse. De fås i forskellige styrker og den må gerne have noget kraft, da bassens lave toner, kræver mere lyd end f.eks. en guitar. Af gode mærker kan nævnes TC Electronics, Marshall, Ampeg, Fender, Behringer, Hartke mfl.

Elpiano

El piano

Elpiano / Elklaver

Et elpiano er en rigtig god idé, hvis du bor f.eks. i lejlighed eller hvis du vil have mulighed for at sætte hovedtelefoner til. Betegnelse elpiano eller elklaver dækker over en række for- skellige typer tangentinstrumenter. Det klassiske el-piano er ofte designet som et møbel, der kan passe ind i stuen eller værelset. Det er typisk udformet som et almindeligt klaver med dæmper og sustainpedal i midten. Andre klassiske modeller har ikke den almindelige klaverlyd, men er særegne i deres lyd. Her kan nævnes Fender Rhodes og Würlitzer

Klassisk vintage piano

Opbygning

Et elpiano har typisk mellem 76 og 88 tangenter. De fleste har vægtede tangenter ligesom på et almindeligt klaver og er anslagsfølsomme. Man får derfor samme følelse som når man spiller på et almindeligt klaver. Klaverlydene er samplede (optaget digitalt) fra meget gode og dyre klaverer og flygler. De fleste producenter bruger mange penge på at udvikle den helt optimale lyd. Elklaveret har, afhængig af pris, flere forskellige lyde indbygget. Det kan være de klassiske elpianolyde, strygerlyde, xylofon- og baslyde.

Mange elklaverer har også en optagefunktion, der gør det muligt at indspille, det man spiller. Det kan være en rigtig god træning, når du skal øve. Derudover har langt de fleste elklaverer og indbygget metronom, som kan holde takten for dig. En anden nyttig funktion er transpose dvs. skift af tonart. Hvis ikke er hjemme i alle tonarter, kan man ændre tonen C til f.eks. F, så kan du spille i F skalaer i stedet for C-skalaen på de hvide tangenter.

Hvad skal jeg vælge

Ligesom med de fleste andre instrumenter findes der mange producenter. Der er en god idé at beslutte sig for hvilke krav dit elklaver skal opfylde. Hvor stort skal det være? Skal det have vægtede tangenter eller kan jeg nøjes med anslagsfølsomhed. Hvilke type klaverlyde har jeg behov for. Nogle af de mest kendte producenter er Roland, Yamaha, Kawai og Casio. Både Roland, Yamaha og Kawai har gennem mange år lavet rigtig gode og vellydende klaverer. Casio er også kommet med i den konkurrence og laver nogle ganske udmærkede modeller. Det er en rigtig god idé at prøve forskellige typer, inden du træffer den endelige beslutning. Gå ind i en musikforretning og lad dem guide dig.

Trommesæt

Næsten ligegyldig hvilken musikgenre du lytter til, har trommesættet en bærende og grundlæggende rolle, som fundamentet for musikken. Trommeslageren har en vigtig rytmisk funktion, men har, i modsætning til mange andre instrumenter, næsten uendelige muligheder for at tillægge musikken sit helt eget lydtapet.

Trommesættets historie stammer tilbage fra starten af 1900 tallet, hvor den rytmiske musik blev mere udbredt. Man havde derfor brug for samling af trommer.

Trommesættes opbygning

Trommesættet består grundlæggende af to “hovedtrommer”: lilletromme og storetromme. Der ud over er der typisk to-tre toms, som er monteret på storetrommen, eller som stå på gulvet. Udover trommerne består trommesættet også af forskellige bækner og en hihat.

Lilletrommen

Lilletrommen er den tromme man slår oftes på. Den har som regel et tyndt og hvidt skind på oversiden og et meget tyndt skind på undersiden. På underskindet er der monteret en seiding. Det er en række fjedre, som er spændt henover bundskindet. Det er seidingen, der giver lilletrommen sin specielle lyd. Lilletrommer fåes i mange forskellige størrelser, men er typisk 14”x5”. Alle mål på trommer opgives tommer.

Storetrommen

Storetrommen er trommesættets største tromme. Storetrommen er typisk 22”x16” el. 20”x16”. På slagsiden bruger man oftes et lidt tykkere skind end på lilletrommen og forrest er monteret et skind med hul i midten eller i siden. Der er monteret en storetrommepedal på trommens slagside, som man spiller på den med. Man kan sige at stortrommen giver baslyd og lilletrommen giver diskantlyd.

Tom toms

På storetrommen er der monteret tom toms ofte kaldet tammer på dansk. Et typisk standardtrommesæt har ofte tom toms i størrelserne 12” – 13” – 16” eller 10” – 12” – 14”. Der findes mange forskellige størrelser og man kan selv sammensætte de størrelser, som man ønsker. Den største tom tom står på ben ved siden af lilletrommen (oftes til højre)

Crashbækken

Et trommesæt kan man i de fleste tilfælde stemme, som man ønsker. Der i mod er bækner meget personlige for trommeslagere. De fleste trommeslagere har min. to crashbækner. Crashbæknet bruges til at understøtte markeringer i musikken f.eks. overgange fra vers til omkvæd. Crashbækner findes i størrelser fra 14” – 18” (20”). Der findes et utal af bækkenmærker alle med deres særpræg. Her kan anbefales mærker som Zildjian, Sabian, Paiste og Meinl. Crashbækner kan være meget dyre. Hvis man er nybegynder kan det betale sig at købe en samlet pakke med hihat, ridebækken og crashbækken.

Ridebækken

Ridebæknet er oftes det største bækken i trommesættet. De fleste ridebækner er rimelig tunge, da de skal have en klar lyd i modsætning til crashbæknet. Det er ofte 20” eller mere og der findes lige så mange ridebækner, som der er trommeslagere. Ridebæknet bruges som supplement til hihatten i f.eks. solostykker eller omkvæd.

Hihat

Hithatten er monteret på et hihatstativ og styres med en pedal. Hihatten består af to bækner, der ligger modsat oven på hinanden. Det øverste kan løftes vha. pedalen. Hihattens funktion er vigtig i stort alt slags musik, da den rytme ofte binder beatet sammen.